ÅRETS DIRIGENTER

Denna säsongen 2019 till 2020 delar Joachim Gustavsson dirigentskapet för produktionerna med Johan Siberg ,Glenn Mossop samt Merete Ellegaard .

Joachim Gustafsson

Joachim Gustafsson har efter sin studietid i Wien etablerat sig som en av de mest spännande Nordiska dirigenterna. Han har arbetat med de flesta svenska operahusen och orkestrarna och i Tyskland har han bland annat varit engagerad av Staatstheater Darmstadt och Ulmer Oper i operor såsom Ariadne auf Naxos och Così fan Tutte. Hans operadebut skedde på Kungliga Operan i Stockholm med Verdis Otello.De senaste åren har Joachim Gustafsson även etablerat sig som konsertdirigent med engagemang hos bland andra Göteborgs Symfoniker. Han har också nära samarbeten med återkommande engagemang vid MalmöOperan och Själlands Symfoniorkester i Köpenhamn.

Joachim Gustafsson har varit konstnärlig ledare för Borås Symfoniorkester (1997–2004). Det är nu första gången han dirigerar Kungliga Filharmonikerna. Den svenske dirigenten Joachim Gustafsson har efter sin studietid i Wien etablerat sig som en av de mest spännande Nordiska dirigenterna. Han delar sin tid mellan konsert och operaengagemang och har ett regelbundet samarbete med Malmöoperan. Han har också dirigerat opera både på Göteborgsoperan och på Kungliga Operan i Stockholm där han gjorde sin debut med Verdis Othello 2004 och på Folkoperan . Han har samarbetat med de flesta Svenska operahusen och orkestrarna och i Tyskland har han bland annat varit engagerad av Staatstheater Darmstadt och Ulmer Oper i operor såsom Ariadne auf Naxos (Strauss) och Cosi fan Tutte (Mozart). Joachim Gustafsson arbetar regelbundet med Göteborgs Symfoniker där han kommer att dirigera Dvoraks Requiem nästa säsong. Han gästdirigerar även bl.a. Stockholms Kungliga Filharmoniker, Odense Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester. Joachim Gustafsson har en bred repertoar som spänner emellan balettdirigering till åtskilliga uruppföranden av Svenska och Nordiska modernister. Han har blivit speciellt uppskattad som dirigent i den Tjeckiska musiktraditionen. Bland framstående instrumentalister som Joachim Gustafsson samarbetet med kan nämnas Christian Lindberg, Hans Leygraf, , Barbara Hendricks, Ann-Christine Larsson Sjöberg, Krister St. Hill and Helena Döse.
Joachim´s sida!
Joachim´s fbsida!


Johan Siberg

Johan är utbildad dirigent och jazzpianist vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm samt vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Han började sin dirigentkarriär 2010 som kapellmästare på Östgötateatern, där han var verksam i fem år. Under sin tid på Östgötateatern ledde han flera musikaler däribland europapremiären av "Familjen Addams”.

Dessutom dirigerade han ”L’histoire du Soldat" (I. Stravinskij) som sattes upp i samarbete med Östgöta Blåsarsymfoniker. Han komponerade även musiken till pjäsen Enron och arrangerade/orkestrerade mycket av musiken som sattes upp på teatern. Johan är frekvent anlitad som dirigent och kapellmästare vid Wermland Opera. Där har han bland annat gjort "Parade", "En gentlemans handbok i kärlek och mord" och "Les Miserables". På Smålands Musik och Teater var Johan dirigent/musikaliskt ansvarig i Stephen Sondheims ”Passion" och andre dirigent på föreställningen "Spelman på taket”. Utöver dessa uppsättningar har han även dirigerat flera klassiska konserter med Wermland Opera Orkester och Jönköpings Sinfonietta 2016 medverkade Johan på skivan "Frank(ly)" där han dirigerade Bohuslän Big Band och Wermland Opera Orkester. Under hösten 2016 arrangerade Johan om musiken till "Passion" för större orkester. Våren 2017 sattes den upp på Norrlandsoperan där han även medverkade som dirigent. Johan är även verksam som pianist. Under sommaren 2019 kommer han spela tillsammans med Malena Ernman på Dalhalla, Rättvik. Medverkar här gör även Lisa Nilsson, Philip Jalmelid och Kristin Lidström
Läs mer:Johan´s sida!


Glenn Mossop

Efter universitetsstudier i hemlandet (Bachelor of Arts, 1971 / Bachelor of Music, 1975), studerade Glenn orkesterdirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm mellan 1976 och 1982 för Stig Westerberg, Siegfried Naumann och Jorma Panula (Diplom i Dirigering, 1982).

Glenn var musikalisk ledare vid Stockholms Musikdramatiska Ensemble 1979-1982 och dirigent vid Folkoperan 1982-1988. Han har nyligen återvänt till Folkoperan och dirigerade ”Pärlfiskarna” där under hösten 2009. Glenn var chefdirigent vid Thunder Bay Symphony Orchestra i Kanada 1989-1995 och förste dirigent vid Västerås Sinfonietta 1999-2001. På meritlistan står även vinst av ”Orkesterns Pris” vid Grzgorz Fitelberg internationella tävling för dirigenter i Katowice, Polen 1983. Glenn har medverkat på flera CD-skivor och vid inspelningar för Sveriges Radio, the Canadian Broadcasting Corporation och Czech Radio. Glenn har dirigerat de flesta professionella orkestrar i både Sverige och Kanada och har även lett ett stort antal operaföreställningar vid Värmlandsoperan och vid Norrlandsoperan. Sedan 2007 är Glenn Lektor i orkesterdirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han arbetar ofta med amatörorkestrar och ungdomsorkestrar och är för närvarande chefdirigent för SUSO (Stockholms Ungdomssymfoniorkester) och förste gästdirigent för Symfoniorkestern Pro Musica i Stockholm.

Merete Ellegaard

Merete Ellegaard, biträdande director musices vid Linköpings universitet, är konstnärlig ledare förLinköpings Akademiska Orkester och damkören Linnea. Utöver sin verksamhet på universitetet är hon en av de svenska dirigenter som anlitas återkommande av orkestrar i hela landet. Hon är även konstnärlig ledare för ensemblen Compact Music i Stockholm. Merete har undervisat i dirigering på Kungliga Musikhögskolan och Dalarö Folkhögskola och hon är flitigt anlitad som föreläsare i ämnena ledarskap och kommunikation.

Merete´s sida!

Merete´s sida!

Till toppen


Sponsorer:Vill du stödja?Kontakta oss >   |      Biljetter:013-1900000


©Linköpings symfoniorkester   |  E-post :  info@liso.nu

Copyright © ToBeandSe 2014